TOP-2.1.3-16-BO1-2017-00032

Projekt azonosító száma: TOP-2.1.3-16-BO1-2017-00032
Szerződött támogatás összege: 239 761 080 Ft
Projekt címe: Települési környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések Putnokon II. ütem
Kedvezményezett neve: Putnok Város Önkormányzata
A támogatás mértéke százalékban: 100 %
Megvalósítási helyszín:

  • Somos patak: 034/4, 034/5, 41/2, 043/2
  • Fancsalvölgyi patak: 041/2, 042/2, 042/7, 050, 067, 8/56, 063
  • Czenevölgyi-patak: 038, 828, 10
  • Vásártéri utcai árok: 1942, 1851/81, 1851/1, 1851/2, 1851/3, 1851/42, 1851/78,1851/79, 1851/80, 1842/36, 1841

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.15.

Projekt tartalmának bemutatása:

A település belterületi csapadékvíz elvezetési, -gazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése. A fejlesztés esetében a cél a belterületre hullott csapadékvizek kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák rendezése és a település belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól. A projekt szakmai-műszaki tartalma a választott önállóan támogatható és önállóan nem támogatható tevékenységek körének a bemutatásával együtt:

Önállóan támogatható tevékenységek: A, Belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembe vételével b, Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben zárt csapadékvíz elvezető rendszer építése (pl. helyhiány miatt annak bemutatásával), felújítása, indokolt esetben vápás vízelvezető út építése C, Belterületet veszélyeztető vízfolyások lokális vízkár elhárítási fejlesztései (belterületen áthúzódó vízfolyások és csatornák, valamint a belterületről elvezetett csapadékvizeket befogadó vízfolyások és belvízelvezető csatornák) b, Bel- és külterületen belvíz és csapadékvíz elvezető vízfolyások és főművi csatornák, azok depóniái, műtárgyak, átemelő-telepek felújítása, korszerűsítése méretezés és állapot miatti átépítése, szükség esetén építése; vízmosáskötések építése, felújítása Önállóan nem támogatható tevékenységek: b, Csapadék csatornahálózat építéssel közvetlenül érintett, a beruházás során sérült közúthálózat burkolat, járda, kapubejáró, parkoló felület a beruházás előttivel azonos típusú burkolattal történő helyreállítása (teljes útburkolat felújítása kizárólag indokolt esetben lehetséges), átereszek átépítése, bővítése. e, Növényzet telepítése, helyreállítása a létesítményekhez tartozó területen beleértve az előírások szerinti parti sávot is

(természeti védelem alatt álló területen a telepítendő fajok kiválasztásánál a táji, természeti jellemzőket is figyelembe kell venni). f) Keresztező műtárgyak kiépítése, átépítése, felújítása, rekonstrukciója, amennyiben indokolt. A projekt során a következő tevékenységek kerültek tervezésre:

Füvesítés, Víztelenítés, Hidak felújítása, Közműkiváltások, Egyéb költségek szolgalom, zöld kár, organizációs költségek.

A Somos patak fogadja be MÁV keresztezésnél lévő csomópontnál a Fancsal patakot, továbbá a Vásártér utca felől érkező, valamint a 1851/82. és a 1851/110. hrsz. utcák irányából, a MÁV kezelésében lévő, vasúti pályatest vízelvezető árkát, mely a vasútvonallal párhuzamos. Ezek az árkok rendszeresen kiöntöttek nagycsapadékok idején.

Az I. ütemben a 0+000 és a 0+760 szelvények között megtörtént a Somos patak fejlesztése, rendezése, kotrása, továbbá a MÁV keresztezésnél lévő csomópont kialakítása. Az érintett területeken megszűntek a problémák.A II. ütemben a további szakasz a földútig húzódik (A III. ütem a földút és a közút közötti szakaszt tartalmazza, későbbi megvalósításban.) Ugyancsak szükséges a patak két mellékgyűjtőjének rendezése is. Szükséges továbbá a Vásártér utca felőli vízelvezető árok kialakítása, burkolása, csatlakoztatása a Somos patakba. A projekt szükségszerűségének indokoltsága A közelmúltban, 2010. évben elöntések jelentkeztek

  • a Szörnyű patak nyomvonalán az Andrássy Dénes úton, valamint a feljebbi szakaszon a kertek végében, veszélyeztetve a kerteket, melléképületeket;
  • a Somos patak vízgyűjtőjén lévő Vásártér utcán.

Az elöntések az ott lévő, rossz állapotú ingatlanokban is problémát okoztak, állapotuk megrongálódott.

Több árvizet feltehetően néhány ház már nem bír ki. Ez az amúgy is hátrányos helyzetben lévő lakosok számára elviselhetetlen terhet jelentene.

Jelen pályázat az II. ütem munkáit tartalmazza. A terv csatlakozik és figyelembe veszi a már megvalósult I. ütem, továbbá a távlatban épülő III ütem terveit.

A Somos patak a Szörnyű-völgyi patak 0+441,5 km szelvényébe csatlakozik. A II. ütemű szakaszt, mely a MÁV keresztezés után indul és befogadja az I. ütemű szakasz.

Ennek a szakasznak kialakítása ennek megfelelően készült. A II. ütemű szakasz a Fancsal-völgyi patak becsatlakozásától indul és húzódik a földút átereszéig É-D-i irányban.

A keletkező 3 % előfordulási valószínűségű vízhozam levezetését tervezzük biztosítani. A tervezési szakaszon, az alsó részen kisebbek a jelenlegi lejtésviszonyok.

Kapcsolódó dokumentumok:

Sajtóközlemény 1

Sajtóközlemény 2