A VÁROS

Létrehozva: 2018. december 27.

A II. világháború tényleges kitörését a lengyel menekültek 1939. szeptember 10-11.-i érkezése, valamint a malom hadiüzemmé nyilvánítása jelentette. Putnokon nem volt jelentős katonai tevékenység annak ellenére, hogy a település stratégiailag nem volt jelentéktelen. Összességében 800 fő az elhurcoltak és az elesettek száma, akik soha nem látták viszont szülőhelyüket. 1944. december 17-én ért véget a háború Putnokon. A II. világháború után a szocialista rendszer 40 éve alatt Putnok gazdasági és politikai jelentősége folyamatosan elsorvadt. A város intézményeit, létesítményeit átvette Ózd és a mezőgazdasági főiskolát is megszüntették.

A rendszerváltás után sikerült ismét fejleszteni a várost, sor került a gáz bevezetésére, folytatódik a közművesítés, az iskolákban színvonalas oktatás folyik, mezőgazdasági mintafarm létesült, pezseg a kulturális és közélet.

A Városi Önkormányzat által 1997-ben indított beruházások: a gázhálózat kiépítése, a szociális gondozási központ kialakítása és bővítése, az autóbuszvárók kialakítása, a parkosítás mind javítják a város külső képét és a lakosság komfortérzését. A hosszú távú tervek között szerepel a szennyvízhálózat bővítése és az úthálózat teljes pormentesítése. Az Önkormányzat keresi a kül- és belföldi befektetőket a helyi letelepedésre és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a városban munkalehetőséget teremt, és fejleszti a lakosság életkörülményeit.Ezeket a törekvéseket is elősegítik azok a különböző tevékenységek, melyekben az Önkormányzat aktív szerepet vállal: 2005-ben már 7. alkalommal kerül megrendezésre a Gömör Expo, mely minden évben április végén – május elején zajlik le. A város Önkormányzata hagyományokat szeretne teremteni ezzel, és lehetőséget nyújtani a térség vállalkozóinak a bemutatkozásra. Egyúttal pedig ez lehetőség a trianoni határok által elszakított Gömör egységes képének kialakítására, bemutatkozására. A kapcsolatok építése szempontjából lényeges a Sajó-Rima Eurorégió létrehozása, ami elősegíti a határon túli kapcsolatok fejlődését, de bázisa lehet a későbbi európai uniós kapcsolatoknak is.

A település legjelentősebb kulturális rendezvénye a minden év nyarán megrendezésre kerülő Gömöri Nyár rendezvénysorozat. Főleg kulturális táborokat,kiállításokat, hangversenyeket, kultúrához kapcsolódó egyéb rendezvényeket szerveznek a közreműködők. Putnok testvérvárosi kapcsolatokat épített ki a franciaországi Fécamp várossal, valamint Szlovákiában Tornalja és Tiszolc városokkal, illetve a lengyel Nowy Zmigród-dal.A kapcsolat tartása egyaránt vonatkozik gazdasági és kulturális területekre, az együttműködés folyamatos, rendszeres, és gyümölcsöző.